polet
O KLUBU
Predstavitev
Naši uspehi
Prijateljski klubi
Značke-Pins
DOGODKI
Več o festivalu
Domači
Klubski
Tujina
BALONARSTVO
Nekaj o balonu
Zgodovina
POLETITE V NEBO
Kako poleteti?
SPONZORJI
Plinarna Maribor
UPORABNO
Povezave
GALERIJE
Bled 2008
ON THE AIR
DA v balonu
Cvičkarijada 2007
Ptuj 2007
Maribor
Festivali, na katerih smo bili
Festival mesta Maribor
BuyITC inovativne interet rešitve
Kupola (ovoj) in nosilni trakovi
Moderna tkanina za balone je izdelana iz najlonskih ali poliesterskih vlaken.
Glavni sovražnik tkanine so UV žarki, ki lahko drastično vplivajo na življensko dobo le-te, ki znaša v povprečju 400 ur letenja ali sodobna tkanina ameriškega proizvajalca Fire Fly - The balloon Works celo 1000 ur.
 
Za zaščito ovoja se v spodnjem delu uporablja tkanina imenovana nomex, ki pa je zaradi visoke cene v večini balonov kot kiklca nad gorilnikom ali pa kot kompleten spodnji del ovoja.
Ovoj je sestavljen iz vertikalnih trakov - gorov in horizontalnih panel, ki so zašite na horizontalne trakove ali pa s francoskimi šivi.
Na vrhu ovoja je padalo, ki služi preko škripca in vrvi v košari balona za izpust toplega zraka in se uporablja za niveliranje plovila ali pristanek le tega.
 
Nosilni trakovi in pritrdilne žice ali vrvi
 
Poznamo dva sistema
  • Prvi sistem je da ovoj nosijo vertikalni trakovi na katere so všite panele (ti. francoski šiv), na te pa so pripete jeklene žice, ki nosijo košaro balona.
  • Drugi sistem je, da so panele všite na horizontalne in vertikalne trakove. Horizontalni trakovi delijo ovoj na gore in jih je dvanajst ali več, odvisno od oblike in velikosti ovoja. V vertikalnih trakovih je všita prosto gibajoča kevlar vrv, ki je pritrjena v kroni balona in na spodnjem delu prav tako z kevlar vrvmi na košaro balona.
Računalniška izvedba in grafično oblikovanje BuyITC d.o.o.